Szeretjük a jó borokat, és bevalottan szubjektíven, saját tapasztalataink alapján válogattunk amikor azt gondoltuk, hogy vendégeinknek kedvenc borainkat kínáljuk. A Borlapunkon szereplő borokat kóstoltuk, a pincészetekben jártunk, a borászokkal találkoztunk – ők is szívesen találkoznak vendégeinkkel és mesélnek majd boraikról a szerveződő Borestjeinken. Bemutatjuk őket (sorrendet csak betűrend szerint tudtunk állítani)
Fotók: saját, valamint a borászatok weboldalai és közösségi oldalai
A fonyódi családi együttlétek alkalmával gyakran hajózunk át Badacsonyba. Szeretünk felfedezni, tovább menni a hegyen mint ahogy szokás…Így tértünk be pár évvel ezelőtt a még épülő Éliás Birtokra és ültünk le beszélgetni, kóstolgatni az Éliás családhoz. Azóta is visszajárunk Csabához, Ildihez és Andrishoz - nézelődünk, megpihenünk, kipróbáljuk az újdonságokat.
Az esküvőnkre már pezsgőt is kértünk, majd nagyon rövid nászutunkra is ide hajóztunk át Fonyódról, nem is hitték el, hogy mi vagyunk az esti szállóvendégek, „gyalog” nem szoktak több napra érkezni. Már órák óta sztorizgattunk-borozgattunk együtt, mire óvatosan meg mertük kérdezni, hogy megnézhetnénk-e a szobánkat. Most már hazajárunk az Éliás családhoz, vendégként is.
(A fotókon kilátás a birtokról Fonyódra, valamint családunk egy része látható az Éliás Birtokon)
„Badacsony számunkra a tökéletes harmónia. Itt lenni, ide vágyni nagyszerű dolog. A meredek hegyoldalak, a gyönyörű szőlősorok, az ezerszínben játszó víztükör és a finom borok tökéletes összhangot alkotnak. A célunk egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú bor készítése. A tradícionális fajták, vagyis az Olaszrizling, Szürkebarát és Kéknyelű mellett nemzetközi szőlőfajtákkal is kísérletezünk.” (forrás: Éliás Birtok)
"Két évezred nem tévedhet. Már a kelták és a rómaiak is szőlőt telepítettek a Badacsonyra, arra a hegyre, amely a legnemesebb értelemben szőlőhegy. Most már a mi szőlőhegyünk is. Egy álmom vált valóra, hogy szőlőt művelhetek ezen a helyen." (forrás: Éliás Birtok)
„Legkedvesebb fajtánk a borvidékhez ezer szállal kötődő szürkebarát. A fent a hegyen sorozat részeként egy csodálatosan ízgazdag és komplex dűlőszelektált tételt készítettünk.” (forrás: Éliás Birtok)
„500 literes másodtöltésű barrique tölgyfahordóban erjesztettük és 1 évig érleltük. Határozott savakkal, citrusos, ásványos tónusokkal szépen mutatja a badacsonyi terroirt. Sós, fanyarsága szépen harmonizál a tölgyfa hordó fűszerességével.” (forrás: Éliás Birtok)
„A kéknyelű a Badacsony hegy igazi kincse, mely fiatal korában is izgalmas és különleges tétel. A citrusok ízvilága, az élénk savak és a fajtára jellemző mineralitás teszi egyedivé.” (forrás: Éliás Birtok)
„Eddigi talán legjobb pezsgőnk, mely egy Kéknyelű-Rózsakő-Furmint alapborból készült. Kristálytiszta illat, elegáns buborékok, ízében pedig a Badacsony utánozhatatlan mineralitása jellemzi. A palackos erjesztés során 13 hónapig volt seprőn, 2024 márciusában degorzsáltuk. Dosage: 6g” (forrás: Éliás Birtok)
Ördögkatlan Fesztivál, 2010 körül, gyerekek-foci-bor és laza kapcsolódási pontok régi egyetemi társaságot emlegetve. Hosszú évekkel ezelőtt szó sem volt itt saját borkészítésről. Majd 2023-ban a miskolci Avasi Borangoláson kódorogva kóstoltunk egy izgalmas vörösbort. Megtetszett a címke, ennyi elég is volt…, a borban sem csalódtunk. Már csak azt nem sikerült összerakni, hogy honnan ilyen ismerős a borász. Mindenesetre annyira ízlett, hogy hoztunk haza néhány tételt. Akkor már tudtuk, hogy 2024-ben elkezdjük kialakítani a Kiskalászi Társalgót, és gyorsan eldőlt az is, hogy „Itt és Most” bort is szeretnénk a választékunkban. Mire ideért a bor, összeraktuk a személyes szálakat is…
A birtok 2017-ben kezdte működését Gyurasits Emőke és Hofmann Tibor közös vállalkozásaként.
„Újrakezdők vagyunk, nem születtünk borászcsaládba, Budapestről költöztünk Gyöngyöspatára, hogy azzal foglalkozhassunk, amiben hiszünk. Olyan bort szeretnénk készíteni, ami picit hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra kiragadja a fogyasztót a mindennapjaiból és segítse megélni és átélni a pillanatot „Itt és Most” Célunk olyan borok készítése, melyek a Mátra mint termőhely valódi képességeit képesek megmutatni. Hisszük, hogy a Mátra nagyon magas minőségű borok készítésére alkalmas. Nem akarunk világfajtákkal foglalkozni, azt gondoljuk, hogy a helyi autochton fajták azok, melyek érdekessé és autentikussá tesznek egy bor-országot és borvidéket. Ezért a kékfrankos és az olaszrizling számunkra evidencia, a zöldveltelininek mint Kárpát medencei fajtának helye van a szortimentben. Célul tűztük ki, hogy a kadarka – amely egykor meghatározó fajta volt a Mátrában – megjelenjen a boraink között. A borkészítés során igyekszünk a lehető legkisebb mértékben beavatkozni, a borok spontán erjednek és fél éves - éves tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A szőlőművelés során a természetességre törekszünk, nem használunk műtrágyát vagy gyomirtókat, a növényvédelemben a jövőbeni célunk az organikus művelésre való átállás. A szőlőt alacsony terhelés (1-1,5 kg tőkénként) mellett termeljük, a talajművelés és növényvédelem kivételével minden munkát kézzel végzünk. A szőlő az érést követően kíméletes kézi szüret során kerül a pincébe, ahol bogyózás után rövid héjon áztatás és préselés következik, majd must ülepítés után spontán erjedés következik. A vörösborok hagyományos módszerrel kádakban héjon erjednek rendszeres kézi csömöszölés mellett, majd préselés és több hónapos – akár egy éves – hordós érlelés következik.” (forrás: Itt és Most Pince)
(Gyöngyöspata látképe)
Az Ördögkatlan Fesztiválon sok évvel ezelőtt spontán összeverbuválódott társaságunkban Zoli szekszárdi, ezért házigazdaként többször kalauzolt bennünket Szekszárdon. Így kerültünk először Németh Janó Pincészetébe…
majd másodszor,
aztán harmadszor,
mígnem barátainktól nászajándékba is ide kaptunk egy emlékezetes borvacsorát.
A borokat pedig kóstoljátok meg nálunk.
„Pincészetünknél a szőlő mint alapanyag a legfontosabb, melyet az évjárat határoz meg a legjobban. A feldolgozás során ügyelünk a kíméletességre. Spontán erjesztéssel készülnek a boraink, melyeket nyitott kádakban erjesztünk. Magyar tölgy hordókkal dolgozunk, a tételek 10-16 hónapos fahordós érlelést követően kerülnek palackba.” (forrás: Németh János Pincészet)
„Rajong a fehér- és vörösborokért, a jó ételekért, az édességért, az illatokért, általában az ízekért, élményekért. Önállóan felelős a pincészetért, a szőlőtermeléstől a palackba kerülő borokig. Borászként a kiváló minőségű szőlőalapanyagot tekinti a legfontosabbnak. Hogy a bor milyen lesz a hordóban, az elsődlegesen a szőlőtőkén dől el, ezért különös figyelemmel kíséri nemcsak a saját ültetvényeit, hanem a vásárolt szőlő megfelelő kezelését is. Ezért is napcserzett az arca már márciustól, amikor az ország 99%-a még sápadt.” (forrás: Németh János Pincészet)
„Kékfrankos alapú, provance-i stílusú, markáns, testes rosé. Az első év, amikor bio művelésű területről szüreteltük a szőlőt. Szép, érett alapanyagból készült, allűröktől mentes tétel, melyben illat- és ízvilágban az elegancia és a tartalom jelenik meg.”
„A 2023-as sillerünk kadarka és kékfrankos cuvée, a siller, a rozé és a vörösbor közötti átmenet, szekszárdi specialitás”
„Könnyed, elegáns, gyümölcsös. Nagyon fűszeres, fajta jelleges. 2004-es telepítésű ültetvényről szüretelve. Nyitott kádas erjesztés, majd reduktív érlelés. Fogyasztók által az egyik legkedveltebb tétel a borászat szortimentjéből.Sötét mély szín, fűszeres-borsos illat, szép, komplex, hosszú lecsengés.”
„Elegáns, gyümölcsös, érett cuvée. Ez a tétel borászatunk birtokbora. Hordós érlelés: 14 hónap, barrique tölgyfa hordóban. Markáns ételek, nehezebb húsok (steak, sültek) mellé kiváló. Bordói házasítás, vad, testes bor.”
Összeforr az Ördögkatlan Fesztivállal. Nem nehéz betérni Danihoz, ha az út másik oldalán lakik az ember hosszú éveken át egy fokozatosan bővülő baráti társasággal és nagykorúvá, bor- és kultúrafogyasztóvá cseperedő gyerekekkel. A mindig forró augusztusban nem is kell más búvóhely a hűvös présháznál, plusz Dani kávéja, jókedve, borai, beszélgetőtársak…a többit nem is baj, ha homály fedi.
(Kilátás a szállásunk udvaráról)
„A Wingert Családi Borospince a Villánykövesdi műemléki pincesoron található. A három szintes pincesor az 1700-as években alakult ki a betelepülő. szőlőműves svábok munkájának eredményeképp.” (forrás: villanyiborvidek.hu)
„Vitényi Dániel, a falu egyik legifjabb borásza, teljesen egyedül tartja fenn a 6 generációs családi hagyományokkal rendelkező pincészetet. Dani egyszemélyben felelős a borok készítésért és a vendégek jó hangulatáért.” (forrás: villanyiborvidek.hu)
„A mediterrán hangulatú, több mint 100 méter hosszú pince a pincesoron egyedülálló építészeti megoldással készült 3 hajós, boltíves mennyezettel rendelkezik. Régen a présház földszintjén történt a szőlő feldolgozása, most vendéglátásra van kialakítva, megőrizve a présház eredeti jellegét.”
„A borok 1,5 hektár szőlőterületről származó termésből készülnek, hagyományosan, türelemmel és a legnagyobb gondossággal. Legfőbb fajta a Portugieser, de van mellette Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Királyleányka is. A Rozé az eredeti provance-i receptet követve, hagyományosan készül.” (forrás: villanyiborvidek.hu, Wingert Családi Borospince)